Romatizmal Hastalıklar

Romatizmal Hastalıklar
Romatizmal Hastalıklar

“Romatizma” kelimesini duyunca, artrit ile ilgili ağrılar ve sızılar aklınıza gelebilir. Ancak romatizmal hastalıklar bundan çok daha fazlasıdır.

Romatizmal hastalıklar inflamatuardır ve doğası gereği otoimmündir. Yani, bağışıklık sisteminizin yanlışlıkla sağlıklı dokulara saldırdığı anlamına gelmektedir. Romatizmal hastalıklar kas- iskelet sisteminde eklemleri, kasları, kemikleri, tendonları ve bağları etkileme eğilimindedir.

En sık görülen belirtiler her zaman eklemleri içermeyen ağrılar, eklemlerin içerisinde veya çevresinde şişme ve sertlik ve hareket kısıtlılığı, yorgunluk hissi, genel iyi olmama hissi, ateş ve kilo kaybı.

Romatizmal hastalıklarda, kilo kontrolü, fiziksel aktivite ve tıbbi beslenme tedavisinin olumlu etkiler gösterdiği çeşitli çalışmalarla kanıtlanmıştır.

Beslenmenizde yaptığınız değişiklikler ile sağlığınızı destekleyebilir ve belirtileri yönetebilirsiniz.

 


Nasıl beslenmeli:

1. A, C, E vitaminleri ve selenyumdan zengin besinlere yer vererek antioksidanlardan zengin bir beslenme planı uygulayabilirsiniz. Bunun için taze sebze, meyve, kuruyemişler yiyebilir ve yeşil çay içebilirsiniz.

2. Beslemenizde lifli besinlere yer vermelisiniz. Lif, tokluk hissinizi arttırarak kilo vermenize yardımcı olabilir. Ayrıca bağırsakta iltihabı azaltan bakterilerin çoğalmasına yardımcı olabilir. Lif oranı yüksek gıdalar: armut, avokado, muz, pancar, brokoli enginar, pırasa, baklagiller.

3. İltihabı azaltmak için zerdeçal ve zencefil gibi baharatlar kullanılabilir. Zerdeçalın karabiber ve kırmızı biber gibi piperin içeren yiyeceklerle birlikte kullanılması, etkisini arttırdığı çalışmalarla gösterilmiştir. Ayrıca biberde bulunan kapsaisin adlı bileşik vücutta iltihabı azaltmaya yardımcı olmaktadır.

4. Şeker, un gibi işlenmiş karbonhidratlardan, kızarmış gıdalardan, işlenmiş etler gibi iltihaplanmaya neden olan gıdalardan uzak durmaya çalışmalısınız. Bu yiyecekleri kesemiyorsanız en azından azaltmayı denemelisiniz. Küçük bir değişiklik bile romatizmal belirtilerin hafiflemesine yardımcı olabilmektedir.

5. Artrit Vakfı’na (Arthritis Foundation) göre Akdeniz diyeti gibi doğal olarak yüksek miktarda iltihabı önleyici gıdalar içeren bir beslenme planı romatizmal hastalıkların belirtilerini azaltamaya yardımcı olabilir. Akdeniz diyeti, taze meyve ve sebzeler, balık, kuruyemişler, baklagiller, tam tahıllar ve zeytinyağı gibi gıdalardan oluşan bir beslenme şeklidir.