Demir Eksikliği Anemisi

Demir Eksikliği Anemisi
Demir Eksikliği Anemisi

Demir eksikliği anemisi en sık görülen anemilerden biridir. Vücudumuzun hemoglobin üretmek için ihtiyaç duyduğu demir yeterli olmadığında ortaya çıkmaktadır. Kanımızda yeterli miktarda demir olmazsa, vücudumuzun geri kalanı ihtiyaç duyduğu oksijen miktarını alamaz. Her ne kadar demir eksikliği anemisi yaygın olsa da birçok insan demir eksikliği anemisi olduğunu bilmiyor. Nedeni bilinmeden yıllarca belirtilerle yaşamak mümkün.

Demir eksikliği anemisinin belirtileri ilk başta hafif olabilir ve siz onları fark etmeyebilirsiniz. Amerikan Hematoloji Derneği’ne göre, çoğu insan rutin bir kan testi yaptırana kadar anemik olduğunu fark etmemektedir. Demir eksikliği anemisinin belirtileri: genel yorgunluk, soluk cilt, nefes darlığı, baş dönmeleri, soğuk eller ve ayaklar, kırılgan tırnaklar, saç dökülmesi, baş ağrısı, hızlı kalp atışları.

Demir kaynakları: Et, tavuk, balık, baklagiller, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler, siyah kuru yüzüm gibi kuru meyveler, kuruyemişler, yumurta ve takviye edilmiş tahıllar.


Nasıl beslenmeli:

1.İnsan vücudunda, bitkilerde bulunan demir hayvansal gıdalarda bulunan demire göre daha zor emilmektedir. Bundan dolayı bitkilerde bulunan demirin emilimini arttırmak oldukça önemli. Bunun için demirden zengin besinleri C vitamininden zengin gıdalarla birlikte tüketmeliyiz.

2. Demir mineralinin en önemli bitkisel kaynaklarından olan baklagilleri, C vitamininden zengin gıdalar (domates, biber, brokoli ve yeşil yapraklı sebzeler gibi) ile tüketmek demir emilimini arttırmaktadır.

3.Ayrıca tüketmeden önce baklagilleri filizlendirmek demir mineraline ulaşılabilirliği arttırmaktadır.

4.Aşırı kafein tüketimi demir eksikliği anemisinin başlıca nedenleri arasında yer almaktadır. Yemeklerle birlikte çay ve kahve tüketimini azaltmak demir emilimini olumlu etkilemektedir.

5.Baklagil ve sebze yemeklerinin pişirilmesinde dökme demir kaplarının kullanılması demir durumu üzerinde faydalı etkileri olduğu gösterilmiştir.


Demir eksikliğinden şüpheleniyorsanız bir doktora başvurmalısınız. Demir eksikliği anemisini kendi başınıza tedavi etmeye çalışmamalısınız. Kan tahlili yapılmadan demir takviyesi kullanmamalısınız. Kanınızda fazla miktarda demir olabilir, bu da kabızlık ve hatta karaciğer hasarı gibi diğer sağlık sorunlarına neden olabilir.