Kronik Pankreatit

Pankreas midenin arkasında ve ince bağırsağın yanında bulunan, sindirim için gerekli enzimleri ve kan şekerinin düzenlenmesi için gerekli hormonları üreten bir organdır. Pankreatit, pankreasın iltihabıdır. Genellikle akut (ani başlayan) veya kroniktir (sürekli olarak geri gelen ve uzun süre devam eden). Kronik Pankreatit (KP), fonksiyon bozukluğu ile sonuçlanan, geri dönüşü olmayan pankreas hasarına yol açan kronik ve ilerleyici pankreas iltihabı ile karakterizedir. KP insülin üreten hücrelere zarar verebilir ve bu da diyabete yol açabilir.

Kronik pankreatit, fonksiyon bozukluğu ile sonuçlanan, geri dönüşü olmayan pankreas hasarına yol açan kronik ve ilerleyici pankreas iltihabı ile karakterizedir.

Ağır alkol kullanımı, obezite, sigara kullanımı ve genetik gibi faktörler pankreatit geliştirme riskini arttırmaktadır.


KP’te genel beslenme önerileri:

1. Alkolden tamamen uzak durulmalı.

2. Yeterli miktarda kalori alımına dikkat edilmeli (Bunun için bir Beslenme Uzmanı ile görüşmelisiniz).

3. Yeterli miktarda protein tüketilmeli. Hayvansal yağlar sınırlandırılmalı.

4. Bitkisel yağlar kullanılmalı. Özellikle yağ emilimini arttırmak için Orta Zincirli Yağ Asitleri (MCT) denenebilir.

5. Yağda eriyen (A, D, E, K) ve B12 gibi vitaminlerin eksiklikleri görülebilir. Serum düzeylerine bakılarak eksiklik gösteriyorsa takviye edilmeli.

6. Düşük lifli bir beslenme planı benimsenmeli.

7. Protein ve yağların sindirimine yardımcı olmak için sindirim enzimleri takviye edilebilir.

Pankreasın besin sindiriminde önemli bir rolü vardır. Protein, yağ ve karbonhidrat gibi makro besinlerin yetersiz sindirimi KP’li hastalarda beslenme ve metabolik bozukluklara neden olmaktadır. Tıbbi beslenme tedavisinin amacı, yeterli besin alımını sağlamak ve kötü sindirimi, emilim bozukluklarını ve diğer risk faktörlerini azaltarak yetersiz beslenmeyi önlemek veya tedavi etmek.

Kronik pankreatitte beslenme yetersizlikleri yaygındır. Bu nedenle yetersizliklerin giderilmesi için tıbbi beslenme tedavisi kişiye özel olmalıdır.

 

Referanslar:

1. Stephen J.O’Brien and Endashw Omer, 2019,“ Chronic Pancreatitis and Nutrition Therapi” , ASPEN,S(13-26).

2. Henrik Hojgaard Rasmussen, Oivind Irtun, Soren Schou Olesen, Asbjorn Mohr Drewes, Mette Holst, 2013,” Nutrition in cronic pancreatitis”, WJG,19(42), S (7267-7275).