Hashimoto Tiroiditi

Hashimoto hastalığı olarak da bilinen Hashimoto tiroiditi, en sık görülen otoimmün hastalıklardan biridir. Tiroit, boynumuzun tabanında bulunan kelebek şeklinde endokrin bir bezdir. Kalbimiz, akciğerlerimiz, iskeletimiz, merkezi sinir sistemi ve sindirim sistemi dahil olmak üzere hemen hemen her organ ve sistemi etkileyen hormonlar salgılamaktadır. Ayrıca metabolizmayı kontrol eden tiroit hormonlarını üretmektedir.

Nedeni bilinmemekle birlikte hastalık, beyaz kan hücrelerinin ve antikorların yanlışlıkla tiroit hücrelerine saldırması sonucu ortaya çıkmaktadır. Stres, mikrobiyota disbiyozu (bağırsakta bulunan faydalı/zararlı bakterilerin dengesinin bozulması), yetersiz veya aşırı beslenme, tip1 diyabet gibi otoimmün hastalık öyküsünün olması olası nedenler arasında yer almaktadır. Kadınlarda, özellikle hamile kadınlarda görülme olasılığı erkeklere göre daha yüksektir.

Hashimoto hastalığı olan kişilerde yüksek kolesterol, obezite ve diyabet geliştirme riski hastalık olmayan kişilere kıyasla yüksek olduğundan, beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri Hashimoto hastalarında hayati önem taşımaktadır.

Genel beslenme önerileri:

1. Anti – inflamatuar bir beslenme planı uygulanmalı (meyve ve sebzeden zengin).

2. Öncelikle kabızlık problemi varsa giderilmeli.

3. Günlük ihtiyacı karşılayan yeterli protein alımı sağlanmalı.

4. İşlenmiş gıdalardan uzak durulmalı.

5. Demir eksikliği varsa giderilmeli.

6. İyot düzeyleri takip edilmeli. Gerekirse takviye edilmeli.

7. Selenyum, çinko, magnezyum, D vitamini düzeyleri iyileştirilmeli.

8. Kaliteli karbonhidrat tüketimine özen gösterilmeli.

9. Bitkisel yağlar (zeytinyağı, avokado yağı gibi) tercih edilmeli.

10. Bağırsak sağlığını desteklemek adına yeterli posa alımına dikkat edilmeli.

Besin eksiklikleri, sağlıksız beslenme alışkanlıkları ile ilişkilidir. Beslenmenin, bu yönlerinin iyileştirilmesi, hastalığın tedavisini desteklemektedir.


Referanslar:

1.Shiqian Hu ve Margaret P. Rayman, 2017, “Multiple Nutritional Factors and the Risk of Hashimoto’s Thyroiditis”, Thyroid vol.27(5), 597-610.