İshalde Beslenmenin Önemi

ishal durumu
ishal durumu

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre dünyada her yıl yaklaşık iki milyar ishalli hastalık vakası görülmektedir.

İshalle ile ilişkili ölüm oranları yıllar içinde dünya genelinde önemli ölçüde azalmış olsa da hastalık hala yaygın olarak devam etmektedir.

İshal, günde acil olarak birkaç kez yapılan sulu ve gevşek dışkılama olarak bilinmektedir. İshal vakalarının çoğu kendiliğinden düzelebilir. Ancak ishalin iki günden uzun sürdüğü durumlarda, sıvı kayıplarını gidermek için tıbbi tedaviye başlanması gerekebilir. Bununla birlikte geçmeyen ishaller ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir.

İshal durumu 24 saat veya daha uzun sürdüyse, yüksek ateş varsa, kanlı dışkılama söz konusu ise, sık bulantı ve kusma yaşanıyorsa acilen bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı.


Nasıl beslenmeliyiz?

İshal durumunda, yenilen yiyecekler ve kaçınılması gereken yiyecekler, daha hızlı iyileşmeye yardımcı olmak için kritik bir öneme sahiptir.

İshal tedavisinde kaybedilen sıvıyı yerine koymak en önemli adımlardan biridir. Su kaybını önlemek için oda sıcaklığında yeterli miktarda sıvı tüketilmeli. Bunlar arasında su, seyreltilmiş meyve suları, yağsız et suları, maden suyu, çorbalar ve açık çaylar yer almaktadır.

Gün boyunca sık ve küçük öğünlerle beslenilmeli. Beslenmede haşlanmış patates, haşlanmış pirinç, muz, tavuk göğüs eti, yağsız et veya köfte, elma, yumurta, peynir, tavuk çorbası, yoğurt, az tuzlu ayran, yağsız makarna ve beyaz ekmek gibi gıdalara yer verilmeli.

İshalin şiddetini arttıracak gıdalardan mutlaka kaçınılmalı. Özellikle posa ve yağ oranı yüksek, şekerli yiyeceklerden, konserve, işlenmiş gıdalardan ve kızartmalardan uzak durulmalı. Yağlı sütler, baharatlı yiyecekler, kahve, posa içeriği yüksek olan kurubaklagiller, çiğ meyve ve sebzeler, kuruyemişler, çikolata, mayonez, tereyağı gibi besinler tüketilmemeli.


Örnek Beslenme Planı

Kahvaltı:

Açık çay

1 adet yumurta

1 dilim peynir

1 dilim beyaz ekmek

Ara öğün

1 adet muz

Öğlen

Haşlanmış tavuk göğüs eti

Haşlanmış pirinç

1 kâse yoğurt

Ara öğün

1 adet galeta

1 adet kabuksuz elma

Akşam yemeği

Yayla çorbası

Haşlanmış patates

1 dilim beyaz ekmek


Ara öğün

1 kâse yoğurt


İshali önlemek için yemek pişirme ve hazırlama alanlarının hijyenine dikkat edilmeli. Yiyecekler hazırlandıktan sonra bekletilmeden servis edilmeli. Dondurulmuş yiyecekler her zaman buzdolabında çözdürülmeli. İyi pişmemiş et ve süt ürünleri tüketilmemeli. Sadece şişelenmiş sular içilmeli. El hijyenine özen gösterilmeli. Eller düzenli olarak yiyecek hazırlamadan önce ve sonra mutlaka yıkanmalı.


Kaynaklar ve Referanslar:

1.World Gastroenterology Organisation Global Guidelines. Acute diarrhea in adults and children: a global perspective. 2012.

2. Yunxia Li , Siting Xia, Xiaohan Jiang, Can Feng, Saiming Gong, Jie Ma,

Zhengfeng Fang, Jie Yin and Yulong Yin. Gut Microbiota and Diarrhea: an Updated Review. Frontiers in Cellular and İnfection Microbiology.2021, 11:625210.