Ramazan Ayında Beslenme Önerileri
Ramazan ayında, değişen beslenme alışkanlıkları ile sürecin sağlıklı ilerlemesi açısından yeterli ve dengeli beslenmeye önem
verilmeli. Almamız gereken karbonhidrat, yağ, protein, vitamin ve mineral miktarlarına Ramazan ayında da almaya özen göstermeliyiz. Orucun ilk günlerinde değişen
beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak kabızlık, mide yanması, uyku hali, halsizlik gibi belirtiler yaşanabilir.
Nasıl beslenmeliyiz?
1.Oruç tutarken öğünler 3 öğün şeklinde planlanmalı: Sahur, iftar ve ara öğün.
2.Sabah öğünü kesinlikle atlanmamalı. Yaptığınız yemek seçimleri gün boyunca enerjinizi etkileyebileceğinden, sağlıklı yağların ve proteinlerin yanında meyve ve sebzelerle eşleştirilmiş tam tahıllar tercih edilmeli.
3. Sahurda tuzlu, baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalı. Çorba ve zeytinyağlı yemekler tercih edilebilir.
4. Uzun süre açlıktan sonra iftarda kan şekerinizi hızla yükseltemeyen gıdalar tercih edilmeli. Unsuz hazırlanmış, çok yağlı olmayan sebze çorbaları ve hafif kahvaltılıklar tercih edilebilir. Ana yemekten önce mutlaka 15-20 dakika ara verilmeli.
5. Oruç zamanında protein kaynağı olarak az yağlı etler ve baklagil yemekleri porsiyon kontrollü olarak tüketilmeli.
6. Mineral ve vitamin ihtiyacınızı karşılamak ve bağırsak sağlığınızı desteklemek adına mutlaka çiğ ve pişmiş sebzelere yer verilmeli.
Bağışıklık sistemini desteklemek adına antioksidan deposu brokoli, lahana, karnabahar, havuç, maydanoz, gibi yeşil yapraklı sebzeler ve fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar mutlaka öğünlere eklenmeli.
7. Dengeli beslenmeyi desteklemek adına sahur ve iftar arasında yoğurt veya kefir veya meyve ve kuruyemiş ile ara öğün yapılabilir. Tatlı isteğini gidermek adına yoğurt veya kefire taze veya kuru meyve eklenebilir.
8. Tatlı olarak sütlü tatlılar tercih edilmeli. İftardan birkaç saat sonra ara öğünde haftada 1 veya 2 kez tüketmeye özen gösterilmeli.
9. Ramazan ayında su içmek hayati derecede önemlidir. Yeterince su içmezseniz gün boyunca halsiz ve kötü ruh halinde olabilirsiniz. Susamış hissetmeseniz bile iftar ve sahur arasında sık sık su içemeye gayret göstermelisiniz.
10. İftar bir kutlama olsa da her akşam ağır ve yağlı yiyecekler tüketmek ertesi gün yorgun ve bitkin olmanıza neden olabilir. Ayrıca boş mideyi birden doldurmak, tansiyon ve kan şekeri düzeylerinde istenmeyen ani değişikliklere neden olabilir.
11. İftardan 2 saat sonra yürüyüş yapmak metabolizmanızın sağlıklı çalışmasını destekleyecektir.
Örnek Beslenme Programı
Sahur
Yumurta, peynir veya yoğurt, ekmek, kahvaltı salatası, meyve, kuruyemiş
İftar
Su, hurma veya kuru kayısı, 1 kâse çorba
Ana yemeğe geçmeden önce 15-20 dakika ara verilmeli.
Izgara veya haşlama et veya tavuk veya balık
Zeytinyağlı sebze yemeği
Pilav veya ekmek
Salata
Ara Öğün
Bir su bardağı yoğurt veya 1 su bardağı kefir veya meyve ve kuruyemiş.